Left Terugkeren naar winkel
Besteloverzicht

Je winkelwagen is leeg

Algemeen

Buxus onderhoud

De Buxus is een mooie, groenblijvende, veelzijdige plant. Een mooie Buxushaag of enkele strak gesnoeide Buxusvormen geven uw tuin een prachtige en exclusieve uitstraling. Om ervoor te zorgen dat uw Buxus continu in topconditie blijft heeft de plant wel wat verzorging nodig. Met behulp van onderstaande tips en aandachtspunten wordt dit een fluitje van een cent en staan uw planten er het hele jaar schitterend bij!

Buxus planten

In principe kan Buxus heel het jaar door geplant worden, het beste moment om Buxus te planten is echter vanaf het najaar (Oktober) tot en met het voorjaar (April).
Zorg dat de Buxus in zwarte grond wordt geplant, hierin gedijt deze het beste. Spit de aarde op de plaats waar u de Buxus wilt gaan planten goed om. Graaf een plantgat voor bollen/piramides of andere snoeivormen, of graaf een geul om een haag te creëren.

Tip: om een kaarsrechte geul te maken kunt u een touwtje spannen waarlangs u kunt graven.

Zet de plant in het plantgat of zet de planten tegen elkaar aan in de geul zodat de stam net onder de grond komt.
Kleed nu aan met de uitgegraven aarde en druk goed aan.
Geef nu een keer flink water zodat de plant zich goed kan zetten.Buxus in pot

Buxus kan ook prima in een pot gehouden worden. Neem bij voorkeur Buxusplanten met kluit, of planten die al in een pot opgekweekt zijn. Plant de Buxus in een pot die in diameter minimaal even breed is als de plant zelf.
Bij Buxus in pot is het extra belangrijk dat deze regelmatig bijgemest wordt met TOPBUXUS Grow.
Zorg er ook voor dat de plant voldoende water krijgt, controleer dit zeker bij droge zonnige periodes regelmatig. Zet de plant bij voorkeur niet in de volle zon.

Bemesten

Buxus is een echte veelvraat. Bemest uw planten daarom 3x per seizoen met TOPBUXUS GROW, half april, half juni en half augustus, telkens als de nieuwe blaadjes beginnen te groeien. TOPBUXUS GROW strooit u op de grond rondom uw Buxus. Zorg ervoor dat de korrels NIET in het gewas gestrooid worden, hierdoor kan verbranding optreden.
TOPBUXUS GROW is een professionele Buxusmeststof die ervoor zorgt dat uw planten precies de voeding krijgen die ze nodig hebben, hierdoor behouden ze hun prachtige kleur en kunnen ze gezond groeien. TOPBUXUS GROW is een complete Buxusvoeding, extra kalk strooien is dan ook niet nodig bij gebruik van deze speciale Buxusmest.

Snoeien

Om een mooie Buxushaag of vorm te creëren is het belangrijk dat deze jaarlijks gesnoeid wordt. Snoei bij voorkeur 1x per jaar vóór de langste dag van het jaar, wanneer de plant dan opnieuw uit gaat schieten hebben de nieuwe twijgjes voldoende tijd om winterhard te worden. Zo ziet uw Buxus er heel het jaar prachtig uit.
Gebruik een gewone of elektrische heggenschaar met scherpe bladen. Snoei bij voorkeur niet in de volle zon, hierdoor kan er verbranding optreden wat resulteert in bruine blaadjes in uw Buxus.

Een schone omgeving

De basis voor gezonde Buxus wordt gelegd middels het creëren van een schone omgeving rondom uw planten. Dit kunt u doen door een laag TOPBUXUS Carpet aan te brengen onder/langs uw planten. Naast het esthetische aspect zorgt deze mulchlaag voor een “kussentje” rondom de planten waardoor er geen regenwater kan opspatten, opspattend water is namelijk een belangrijke veroorzaker van Buxusschimmel. Tegelijkertijd wordt het regenwater wel doorgelaten zodat er minder snel plassen zullen ontstaan.
TOPBUXUS Carpet zorgt er hiernaast ook voor dat onkruid minder makkelijk doorkomt.

Water geven

De laatste jaren hebben we een paar zeer droge zomers achter de rug. Bij langere perioden van droogte is het uiteraard belangrijk dat u de Buxus extra water geeft, doe dit bij voorkeur aan de voet van de plant. Als u langdurig over de planten heen sproeit heeft u kans dat er Buxusschimmel in uw planten ontstaat.
U kunt ook een druppelslang langs uw Buxus leggen, op deze manier kunt u uw Buxus op een goede en eenvoudige manier water geven zonder kans op Buxusschimmel.

Ook hier is het aanbrengen van een laag TOPBUXUS Carpet van meerwaarde. De Carpet houdt de bodem luchtig en zorgt voor een isolerende laag waardoor de grond minder snel uitdroogt waardoor u minder water hoeft te geven.

Wat is er met mijn Buxus aan de hand?

Als uw Buxus er wat minder fraai bijstaat kan dit verschillende oorzaken hebben. Er kan bijvoorbeeld een aantasting zijn door de Buxusrups of een ziekte, of misschien staat uw plant wel gewoon te droog, of juist te nat. De oplossing is vaak eenvoudig, uitvinden wat er precies aan de hand is, is vaak nog het lastigste. Aan het herkennen en aanpakken van verschillende problemen hebben we een apart artikel gewijd.

Volg voor meer informatie onderstaande link: