Left Terugkeren naar winkel
Besteloverzicht

Je winkelwagen is leeg

Buxusrups onder controle houden

TOPBUXUS heeft een aantal producten in haar assortiment waarmee u eenvoudig de Buxusrups en Buxusmot onder controle kunt houden.
De belangrijkste producten in dit verhaal zijn TOPBUXUS Anti Rups® en TOPBUXUS XenTari® Raupen- & Zünslerfrei. Let op, u ziet slechts 1 van beide producten te koop in onze webshop, dit is afhankelijk van het land waaruit u de webshop bezoekt, beide producten zijn even effectief en veilig!

TOPBUXUS Anti Rups® en TOPBUXUS XenTari® Raupen- & Zünslerfrei zijn biologische middellen die niet schadelijk zijn voor mens en milieu. Ook de natuurlijke vijanden van de rups zoals sluipwespen, vliegen, bijen en mijten worden niet door het middel aangetast. Ook voor vogeltjes die de met TOPBUXUS Anti Rups® of TOPBUXUS XenTari® Raupen- & Zünslerfrei behandelde rupsen eten of gevoederd krijgen is het middel volstrekt ongevaarlijk.

TOPBUXUS Anti Rups® en TOPBUXUS XenTari® Raupen- & Zünslerfrei zijn biologische insecticiden op basis van de Bacillus Thuringiensis. Het product wordt verneveld over de Buxusplanten en blijft hier enkele weken op zitten. Rupsen die van het behandelde Buxusblad eten zullen binnen 2 uur stoppen met vreten, het middel beschadigt hun spijsverteringskanaal waardoor zij 1-2 dagen later zullen sterven.

De juiste timing is belangrijk!

Wanneer behandelen met TOPBUXUS Anti Rups® / XenTari®

Het ideale moment voor behandeling met TOPBUXUS Anti Rups®/XenTari® is het moment waarop u de eerste rupsen in uw Buxus waarneemt. Als de behandeling op het juiste moment wordt uitgevoerd, hoeft u slechts 3 keer per seizoen te behandelen, 1x voor elke rupscyclus.

De eerste rupsen verschijnen meestal half april, maar kunnen na een milde winter iets eerder zijn, of in geval van een strenge winter iets later. Zodra u de eerste rupsen ziet, voert u zo snel mogelijk een behandeling met TOPBUXUS Anti Rups®/XenTari® uit.

De beste manier om de volgende 2 behandelmomenten te bepalen, is door regelmatig uw Buxus te controleren op rupsen. Zodra u nieuwe rupsen opmerkt, voert u een nieuwe behandeling met TOPBUXUS Anti Rups®/XenTari® uit.

De TOPBUXUS Buxus-mottenval is een praktisch hulpmiddel om deze behandelmomenten gemakkelijker te voorspellen. Deze val hangt u vlakbij uw buxus (eind april / begin mei), het feromoon in de val trekt mannelijke Buxusmotten aan. Wanneer u de eerste Buxusmotten in de val waarneemt, kunt u ongeveer 2 weken later nieuwe rupsen verwachten. Zodra u deze ziet, kunt u de behandeling met TOPBUXUS Anti Rups®/XenTari® weer herhalen.
Let op: De mottenval is bedoeld om activiteit van de Buxusmot te monitoren. Het gebruik van deze val zal niet voorkomen dat er rupsen in uw Buxus komen, een behandeling met TOPBUXUS Anti Rups®/XenTari® blijft noodzakelijk om de rupsen te bestrijden.

Pro tip: Gaat u op vakantie, dan is het ook aan te raden uw Buxus kort voor vertrek te behandelen met TOPBUXUS Anti Rups®/XenTari® zodat u bij thuiskomst niet voor een onaangename verrassing komt te staan.

Eitjes van de Buxusmot bestrijden met

TOPBUXUS Trichogramma

Met TOPBUXUS Trichogramma hebben we een extra wapen in de strijd tegen de Buxusrups. Door het inzetten van deze parasitoïde micro-sluipwespjes kunt u er voor zorgen dat er tot 90% minder rupsen in uw Buxus komen. Het vrouwtje legt namelijk haar eitjes in die van de Buxusmot, waardoor ze deze vernietigt en zo voorkomt dat er rupsen uitkomen. Op deze manier kunt u de schade van de Buxusrups nog meer beperken. De sluipwespjes zitten verpakt in kaartjes die u eenvoudig in uw Buxus kunt hangen. Zodra u Buxusmotten waarneemt kunt u deze kaartjes bestellen, hang deze na ontvangst direct in uw Buxus.
LET OP: TOPBUXUS Trichogramma is geen vervanger voor TOPBUXUS Anti Rups®/XenTari®, het zal er voor zorgen dat er veel minder rupsen uit de eitjes van de Buxusmot komen (reductie tot 90%).
De rupsen die overblijven kunnen daarna met TOPBUXUS Anti Rups®/XenTari® alsnog bestreden worden.

TOPBUXUS Trichogramma zijn beschikbaar van mei-oktober, buiten deze periode zijn er namelijk geen Buxusmot-eitjes aanwezig.

Repareren van een

Oude Rupsenaantasting

Bij een heftige (onbehandelde) rupseninvasie (meestal al de 2e of 3e cyclus in uw tuin) ziet de Buxus er erg dor uit en lijkt deze op het eerste zicht dood.
Als u echter met de hand of met behulp van een harde bezem even flink door de planten heen borstelt zult u zien dat er toch weer groen te voorschijn komt, nadat de meeste troep er uit geklopt is.
De plant is dus zeker niet dood en zal zich met de juiste zorg weer helemaal herstellen!
Geeft de planten een extra, dubbele dosis, TOPBUXUS Grow om ze alle voeding te geven die ze nodig hebben om er weer bovenop te komen. U zult zien dat de planten zich langzaam maar zeker zullen gaan herstellen.
Blijf in het vervolg wel goed controleren op rupsen en voer tijdige bestrijdingen met TOPBUXUS Anti Rups®/XenTari® zoals hierboven beschreven om verdere schade te voorkomen.

Close up van een zich herstellende haag: in deze zwaar aangetaste haag vormen zich talrijke nieuwe knoppen terwijl de geraamtes van de aangevreten blaadjes nog goed te zien zijn.