Left Terugkeren naar winkel
Besteloverzicht

Je winkelwagen is leeg

Mijn Buxus is niet meer zo mooi als hij geweest is, wat nu?

Eerste Hulp bij Buxusproblemen

Als uw Buxus er minder fraai bij staat dan u gewend bent kan dit meerdere oorzaken hebben. Allereerst is het erg belangrijk om te achterhalen wat er precies aan de hand is, er kunnen namelijk verschillende dingen aan de hand zijn waarvan de symptomen erg op elkaar kunnen lijken. Bijvoorbeeld: een haag met schade door de Buxusrups en een haag die verdroogd is kunnen er op het eerste zicht hetzelfde uitzien maar vereisen een volledig andere aanpak om weer te herstellen.

Op deze pagina gaan we de verschillende Buxus problemen benoemen en de verschillen hier tussen uitleggen. De eerste stap is het belangrijkst: uitvinden wat er precies aan de hand is met uw Buxus. Hierna leggen we uit wat de benodigde stappen zijn om ervoor te zorgen dat uw Buxus weer fraai en gezond wordt. We sluiten af met tips over hoe u verdere problemen in de toekomst kunt voorkomen zodat uw Buxus er altijd verzorgd bij staat.

Buxusschimmel

Buxusschimmel kunt u in een beginnend stadium herkennen aan het ontstaan van oranje-bruine vlekken op jonge bladeren, op oudere bladeren zijn donkerbruine vlekken zichtbaar waarna het blad volledig verkleurt. Bij een ernstige aantasting laat de plant het aangetaste blad vallen, hierna ontstaan in de lengterichting zwarte streepjes op de twijgjes, ook zullen er kale plekken ontstaan in de Buxus wanneer er niet tijdig wordt ingegrepen.

Buxusschimmel is alleen actief in de zomer/herfst bij hogere temperaturen in combinatie met veel regenval (of veelvuldig sproeien óver de Buxus in plaats van watergeven aan de voet van de plant). Door de hogere temperaturen tezamen met het feit dat het gewas niet de kans krijgt om op te drogen is dit het ideale klimaat voor schimmels om zich te ontwikkelen.

Andere benamingen voor Buxusschimmel zijn: Cylindrocladium Buxicola, Calonectria pseudonaviculata, Volutella Buxi.

Herkenningspunten Buxusschimmel

Beginnende Buxusschimmel aantasting - Buxusblaadjes met oranje/bruine vlekjes

Oranje-bruine vlekjes

Buxusschimmel kunt u in een beginnend stadium herkennen aan het ontstaan van oranje-bruine vlekken op jonge bladeren, op oudere bladeren zijn donkerbruine vlekken zichtbaar waarna het blad volledig verkleurt.

Zwarte strepen op Buxustakjes aangetast door Buxusschimmel

Zwarte strepen op takjes

In een later stadium verschijnen er, bij een zwaardere aantasting, van onder uit de plant zwarte strepen op de takjes.

Dorre blaadjes op de grond onder Buxus veroorzaakt door Buxusschimmel

Dorre blaadjes op de grond

Na verloop van tijd laat de Buxus de door schimmel aangetaste blaadjes vallen. Liggen er veel dorre blaadjes onder de Buxus, dan is deze waarschijnlijk aangetast door Buxusschimmel.

Verloop van een aantasting door Buxusschimmel

Beginnende Buxusschimmel aantasting - Buxusblaadjes met oranje/bruine vlekjes

Pleksgewijze aantastingen

Meestal ontstaat de schimmelinfectie pleksgewijs, op bovenstaande foto ziet u een schimmelaantasting die zich vanuit één punt verder aan het verspreiden is.

Buxusschimmel aantasting na een paar weken - aangetaste blaadjes verdorren

Aangetaste blaadjes verdorren

Na een tijdje zullen de aangetaste blaadjes dor worden en van de plant vallen.

Buxushaag met een kale plek in het midden ontstaan door een onbehandelde Buxusschimmelaantasting

Kale plekken

Als een Buxusschimmelaantasting te lang onbehandeld blijft kunnen er kale plekken in uw Buxus ontstaan.

Nu weten we hoe een aantasting door de Buxusschimmel er uit ziet, en hoewel het schadebeeld soms best heftig kan zijn is een volledig herstel in bijna alle gevallen met de juiste aanpak nog perfect mogelijk.
Wilt u weten wat u kunt doen om uw Buxus te behoeden voor onheil van buitenaf?
Volg dan onderstaande link en lees alles over onze TOPBUXUS-strategie waarmee u uw planten sterk en gezond kunt houden!

Buxusrups / Buxusmot

Als er rupsen te zien zijn in uw Buxus is het overduidelijk wat er aan de hand is, helaas laten deze rupsen zich niet altijd even gemakkelijk spotten door een ongetraind oog, of de rupsen zijn al verpopt wanneer de schade wordt ontdekt. 

Herkenningspunten Buxusrups / Buxusmot

schadebeeld na aantasting Buxusrups - aangevreten Buxus met spinsels en rupsenuitwerpselen

Schadebeeld

Schade door de Buxusrups is aan de volgende symptomen te herkennen:
Er is aangevreten blad te zien, als u goed kijkt zult u blaadjes zien waarvan alleen de nerf nog maar over is, de rest is dan opgegeten door rupsen.
Er is spinsel te zien, vaak hangen hier groene korreltjes in, dit zijn de uitwerpselen van de rupsen.

buxushaag aan 1 zijde nog groen en aan andere zijde volledig kaalgevreten door Buxusrups

Rups begint pleksgewijs

De rups begint pleksgewijs: de rupsen beginnen op een willekeurige plek te eten en werken vervolgens systematisch de hele plant/haag af, de schade verspreidt zich dus als een olievlek.

Buxusmot op Buxusplant

Buxusmot

De rupsen stoppen met eten als ze vol zitten en gaan zich vervolgens verpoppen.
Enkele weken later komen er uit deze poppen Buxusmotten, deze motten gaan vervolgens uitvliegen en eitjes leggen, bijvoorbeeld op een andere plek in uw tuin.
Weer enkele weken later komen uit deze eitjes weer nieuwe rupsen die vervolgens weer van uw Buxus gaan eten.
Nu de rupsen zich verspreid hebben kan het hard gaan en kan uw Buxustuin in een mum van tijd kaal gevreten worden als er niet tijdig ingegerepen wordt.

Dorre kale Buxushaag aangetast door Buxusrups

Dorre planten - geen blaadjes op de grond

Na een hevige rupseninvasie kunnen de Buxusplanten er helemaal dor en kaal uitzien, er zullen na een rupsenplaag echter geen/weinig blaadjes op de grond onder de planten liggen, een belangrijk verschil met een schimmelaantasting waarbij er wel dorre blaadjes op de grond liggen.

Er zijn zo meerdere rupsen-cyclussen per jaar, meestal is er na de 1e nog niet zoveel schade aangericht aan uw Buxus, het is echter wel zaak zo snel mogelijk in te grijpen aangezien de volgende cyclus zeer waarschijnlijk meer rupsen in uw tuin geeft waardoor er vanzelfsprekend meer schade komt.
Ondanks dat het er heftig uit ziet is de rupsenplaag relatief eenvoudig onder controle te houden: op het juiste moment uw Buxus besproeien met TOPBUXUS Anti Rups® / TOPBUXUS XenTari® stopt de plaag direct, de rupsen zullen stoppen met eten binnen 1-2 uur nadat zij het behandelde blad binnen hebben gekregen. Enkele dagen later gaan ze dood.
Volg onderstaande link voor meer informatie over het gebruik van TOPBUXUS Anti Rups®/XenTari® en meer tips om de Buxusrups en Buxusmot onder controle te houden.

Uitdroging

buxustuin met uitdrogingsverschijnselen

Uitgedroogde Buxustuin

Uitdroging in Buxus is te herkennen aan blaadjes die bronskleurig worden. Bij extreme droogte zal de plant uiteindelijk helemaal dor worden.
Het verschil met rupsenschade: als u flink met een bezem het dorre blad uit de plant verwijdert zal er geen groen tevoorschijn komen, de plant is verdroogd en helaas niet meer te redden en zal vervangen moeten worden.

uitgedroogde buxusplant

Uitgedroogde Buxus

Belangrijke herkenningspunten:
- Bronskleurige of dorre plant
- Geen groene blaadjes meer
- De twijgjes zijn ook van binnen niet meer groen

Voedingsgebrek

Net zoals alle levende organismen heeft ook de Buxus behoefte aan goede voeding. We kunnen wel zeggen dat de Buxus een echte veelvraat is. Het is dus erg belangrijk om de planten tijdig van de juiste voeding te voorzien.

Buxus heeft behoefte aan een flinke dosis mest op de juiste momenten, telkens als de plant nieuwe blaadjes aan gaat maken. Dan is het belangrijk dat er een snelwerkende meststof wordt gebruikt die direct zijn voedingsstoffen afgeeft, in plaats van een gecoate, langzaam werkende meststof.

De Buxus is ook een kalk minnende plant, dat wil zeggen dat de Buxus voldoende kalk nodig heeft om goed zijn voedingsstoffen op te kunnen nemen.

Een beginnend voedingsgebrek is te herkennen aan gele randjes aan de blaadjes, in een later stadium zullen de blaadjes koperkleurig worden. Geef eenmalig een flinke dosis TOPBUXUS GROW en u zult zien dat uw Buxus weer snel op kleur komt. In het vervolg 3x per seizoen TOPBUXUS GROW geven zorgt dat uw planten mooi groen blijven.

TOPBUXUS GROW is een professionele Buxusmeststof die ervoor zorgt dat uw planten precies de voeding krijgen die ze nodig hebben, hierdoor behouden ze hun prachtige kleur en kunnen ze gezond groeien.

Door 3x per seizoen (half april, half juni en half augustus) TOPBUXUS GROW op de grond aan de voet van de plant te strooien geeft u uw Buxus alle voedingsstoffen die hij nodig heeft. Deze meststof bevat ook alle kalk die de plant nodig heeft om zijn voeding op te nemen, extra kalk strooien is dus niet nodig bij gebruik van TOPBUXUS GROW.

LET OP: Strooi de mestkorrels altijd op de grond onder de plant en nooit direct in de plant, als er mestkorreltjes in de plant blijven hangen kan hierdoor verbranding optreden waarna het takje af kan sterven.

Pro Tip: na het strooien van TOPBUXUS GROW de meststoffen even inwateren zorgt ervoor dat deze zijn voedingsstoffen direct vrij geeft aan de bodem, zodat de Buxus deze via zijn wortels direct op kan nemen.